Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren (Google Analytics) en om er voor te zorgen dat u relevante informatie te zien krijgt. Door op akkoord te klikken, geeft u aan akkoord te zijn met het gebruik van deze cookies en het hiermee verzamelen van informatie door ons en door derden.
Capaciteitsmanagement is ons expertisegebied. Het is gaaf, complex en veelomvattend. Maar het is ook prima op te breken in stukjes, om er op kleine en eenvoudige schaal mee aan de slag te gaan. Wij delen graag onze kennis en ervaring met u. Met concrete tips voor verschillende onderdelen van capaciteitsmanagement. Deze keer 5 gouden tips voor: De Acute Opname Afdeling (AOA).
Maak de AOA groot genoeg, want een te kleine AOA raakt te snel ‘vol’. Daarmee verliest de afdeling zijn functie, want dan moeten acute opnames vaak alsnog op reguliere afdelingen plaatsvinden. Hoe schat je de benodigde omvang in: bepaal de som van de ligduur van alle te includeren opnames in een jaar (afhankelijk van deelnemende specialismen en eventueel te excluderen patiënt-/diagnosegroepen), gemaximeerd op 2 dagen per opname (uitgaande van een maximale verblijfsduur op de AOA van 48 uur). Deel dat getal door 365 (aantal dagen per jaar) en 65% (streefbezettingsgraad voor een AOA) en je hebt een indicatie voor het benodigde aantal bedden.
De AOA is geen reguliere afdeling, maar een afdeling met een beschikbaarheidsfunctie. Streef dus niet naar hoge bezettingsgraad, maar naar een lage weigerkans. Vuistregel: 0%-5% weigerkans haal je bij een bezettingsgraad van 60%-65%.
De AOA fungeert als een spons. Om voldoende acute patiënten op te kunnen blijven nemen, moet de spons steeds op tijd ‘leeggeknepen’ worden. Stuur dus op voldoende leegstand: bereken hoeveel bedden op de AOA vrij moeten zijn voordat de avonddienst ingaat, zodat in 95% van de gevallen er voldoende capaciteit op de AOA vrij is om acute opnames vanaf de SEH op te vangen.
Hoe groot de verleiding ook is, gebruik de AOA niet – en zeker niet structureel - als opvang voor patiënten die niet aan de inclusiecriteria voor de AOA voldoen. Deze patiënten zijn niet voor niets geëxcludeerd en de afdeling is er in omvang niet op berekend. Hun aanwezigheid op de AOA verstoort de routine op de AOA wat leidt tot logistieke en mogelijk ook kwalitatieve problemen. Het op enig moment ontbreken van opvangmogelijkheden voor deze patiënten is weliswaar een relevant knelpunt, maar de oplossing ervoor moet echter buiten de AOA gezocht worden.
De AOA is meer dan alleen een ‘bufferafdeling’ met een verblijfsfunctie. Gebruik de schaal van de AOA om een efficiëntieverbetering in ongeplande diagnostiek te organiseren. Hoe sneller diagnostisch onderzoek wordt opgestart en afgerond, des te sneller is duidelijk of de patiënt met ontslag kan.
Dit is slechts een greep uit onze tips voor een goede AOA. Wilt u meer weten over de rol van de medisch specialist op de AOA, de inrichting van de kliniek ‘achter’ de AOA, de benodigde voorbereidingen om tot een AOA te komen of hebt u een andere vraag? Bel ons eens! Maar u kunt natuurlijk ook eerst ons AOA-boekje lezen.
Vreelandgroep Organisatie-adviseurs
Info@vreelandgroep.nl